Het onderhoud van een printer

Om ervoor te zorgen dat uw printer probleemloos blijft werken, is regelmatig onderhoud nodig. Niemand zit te wachten op afdrukproblemen of een printer die uitvalt. Goed onderhoud kan deze vervelende gebeurtenissen helpen voorkomen. Ook kan dit de levensduur van de printer verlengen waardoor u minder snel een nieuwe printer nodig heeft. Printers hebben minimaal een keer per twee jaar onderhoud nodig. Als u uw printer heel veel gebruikt om te printen, kopiëren en scannen dan heeft de printer een keer per jaar onderhoud nodig. Heeft uw printer ook onderhoud nodig? In deze blog vertellen we u alles over het onderhoud van uw printer.

Bekijk hier onze kleuren laserprinters!

Printer schoonmaken

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw printer is het schoonmaken. Als de printer niet meer goed schoon is, gaat dit namelijk ten koste van de printkwaliteit. De afdrukken worden minder, niet alle kleuren komen meer even goed tot zijn recht of er zit een waas over uw afdrukken. Ook kan er sprake zijn van tonervlekken, vegen of markeringen. Dit zijn tekenen die erop kunnen duiden dat de printer niet meer goed schoon is. Tijdens het afdrukproces kunnen zich namelijk kleine stukjes papier, stof en toner in de printer ophopen. Als dit gebeurt dan kun je problemen krijgen met de afdrukkwaliteit. Het kan zo zijn dat de printer of een inktpatroon verstopt is geraakt. Een verstopping kan komen doordat de printer of de inktpatronen oud zijn. Ook de overstap naar een ander merk of type inkt kan voor verstoppingen zorgen. Ondervindt u problemen met de afdrukkwaliteit? Veel printers zijn voorzien van een reinigingsmodus, dus u kunt proberen om de printer op deze manier te reinigen. Tijdens dit reinigingsproces wordt er een reinigingspagina afgedrukt. Dit proces stopt enkele malen, dus het is belangrijk om de printer tussentijds niet uit te zetten. U kunt het reinigingsproces enkele keren herhalen voor een goed resultaat. Sommige printers kunt u ook zelf schoonmaken met een doek. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u liever een professional inschakelt om dit klusje te klaren. Deze professional komt bij u op locatie de printer helemaal reinigen van binnen.

HP-M605X--390x260 (1)

Printeronderhoud

Ook zijn er speciale onderhoudskits voor bepaalde printers. Door regelmatig onderhoud aan uw printer te verrichten, houdt u uw printer in topconditie. Zoals hierboven al werd aangegeven wordt de printer na verloop van tijd vies en kunnen er verstoppingen ontstaan. Maar het kan ook het geval zijn dat bepaalde onderdelen verslijten. Een versleten onderdeel moet zo snel mogelijk worden vervangen om ervoor te zorgen dat u probleemloos kunt blijven printen. Ook voor de afdrukkwaliteit is dit erg belangrijk. In een onderhoudskit zitten verschillende vervangingsonderdelen. Het verschilt per printer welke onderdelen er precies in de set zitten, zo heeft u voor onderhoud van een HP printer andere vervangingsonderdelen nodig dan voor het onderhoud van een Canon printer of Brother printer. Bij printeronderhoud en printeronderdelen kunt u bijvoorbeeld denken aan: opnamerollen, invoerrollen, een reinigingsstokje, een invoerunit en een koelventilator. Vaak geeft de printer vanzelf een melding na een bepaald aantal pagina´s dat er onderhoud nodig kan zijn. Het is afhankelijk van de printer en van hoe handig u bent of u de onderdelen van de onderhoudskit zelf kunt inbouwen. Soms kan het beter zijn om een professional in te schakelen. Bent u zelf niet heel handig? Dan is het verstandig om gebruik te maken van deze service.

Professional inschakelen voor onderhoud printer

Een professional kan uw printer schoonmaken, repareren en preventief onderhoud uitvoeren. Zo kan de printer van binnen volledig worden gereinigd. Stof wordt verwijderd, looprollen worden gereinigd of vervangen en sensoren worden gereinigd. Ook de firmware kan worden geupdate zodat het perfect werkt met je besturingssysteem. Tot slot kan een professional u tips geven voor het gebruik van uw printer.

Chat openen
Hulp nodig?
(Dit nummer wordt NIET opgenomen - Enkel voor bedrijven B2B)
stel uw zakelijke vraag via whatsapp!
Voor technische ondersteuning graag bellen naar 088-0016432