Welk printpapier heb ik nodig?

We hebben het al eerder gehad over milieuvriendelijk printen en het besparen van inkt. Als u graag nog meer wil besparen op uw printkosten, dan is het slim om ook eens te kijken naar uw printpapier. Het is belangrijk dat u voor de juiste doeleinden het juiste printpapier kiest. Wij helpen u graag verder en vertellen u alles over de verschillende soorten printpapier in deze blog.

Bekijk hier onze zwart/wit printers!

Waar moet ik op letten bij het kiezen van printerpapier?

Er zijn veel verschillende soorten printerpapier. In principe kunt u onderscheid maken tussen fotopapier en ander printpapier. Wanneer u printerpapier gaat kopen en geen fotopapier wilt kopen, zijn er een paar dingen waar u op kunt letten. Al het andere printpapier is te onderscheiden door verschillende factoren, namelijk:

  • de helderheid van het printpapier. Dit heeft te maken met hoe wit of reflecterend het papier is. Hierin kunt u vaak terugzien dat goedkoop papier een lage helderheid heeft. Dit kunt u zien aan een verminderd contrast tussen het papier en de inkt. Het witte is minder wit en het zwarte is minder zwart. Helderheid wordt altijd aangegeven op de verpakking van printpapier met een cijfer op een schaal van 1 tot 100. U denkt dan misschien dat een helderheid van 80 redelijk hoog is, maar dit is het laagste en 100 is het hoogte. Het kan ook nog zo zijn dat de fabrikant een andere schaal gebruikt; let hier goed op bij het kopen van printpapier.
  • het gewicht van het printpapier. Daar heeft u vast al eens vaker van gehoord; hoeveel gram het papier is. Des te zwaarder, des te dikker het printpapier en vaak ziet dik printpapier er ook kwalitatief beter uit. Dun papier is vaak wat doorzichtiger en oogt dan ook goedkoper. Gewoon printpapier heeft meestal een gewicht van 10 gram.
  • de textuur van het printpapier. De textuur kan bijvoorbeeld glad, mat, glanzend, kiezelsteen of marmer zijn. Het heeft invloed op de manier waarop de inkt op het papier afgedrukt en verspreid wordt. Glad papier wordt vaak gebruikt bij laserprinters en papier met een duidelijkere structuur is vaak geschikter voor handgeschreven zaken.

Welk printpapier voor dagelijks gebruik?

Het is slim om bijvoorbeeld op kantoor onderscheid te maken tussen printpapier voor intern en dagelijks gebruik, en printpapier voor speciale documenten die bijvoorbeeld ook naar klanten of samenwerkingspartners gaan. Het beste printpapier voor dagelijks gebruik is wat in de volksmond ook wel kopieerpapier genoemd wordt. Dit soort printpapier is vaak ongecoat, weegt 10 gram en heeft een helderheid van ongeveer 92.

HP-Color-LaserJet-CP3525

Welk printpapier voor speciale documenten?

Moet u bijvoorbeeld een rapport of ander bijzonder document printen, dan gaat u natuurlijk liever voor hogere kwaliteit. U kunt dan beter kiezen voor papier met een helderheid van 96 en een gewicht van 12 gram. Er is dan ook speciaal papier voor inkjet- en laserprinters. Dit printpapier is speciaal ontwikkeld voor dit soort printers en is zwaarder en helderder dan normaal print- of kopieerpapier. Printen op dit speciale papier geeft heldere prints die scherp en contrastrijk zijn.    

 

Voor ieder printer de juiste soort papier

In principe kunnen bijna alle papiersoorten gebruikt worden voor het uitprinten van afdrukken. Of u nu op zoek bent naar extra dik papier voor uw printer, of juist printpapier met een normale tot dunne papierdikte, voor iedere printer hebben wij het geschikte A3 en A4-printpapier.

Chat openen
Hulp nodig?
(Dit nummer wordt NIET opgenomen - Enkel voor bedrijven B2B)
stel uw zakelijke vraag via whatsapp!
Voor technische ondersteuning graag bellen naar 088-0016432