Inkt besparen op grote bestanden

We schreven al eerder over milieuvriendelijk printen en het besparen op toner of inkt. Duurzaam ondernemen begint intern en milieubewust printgedrag hoort daarbij. Dit gaat verder dan alleen het minder vaak printen van mailtjes of bijvoorbeeld agenda’s voor vergaderingen. Ook het printen zelf kan vaak een stuk duurzamer! We geven u graag een aantal tips om inkt te besparen.

Toner of inkt besparen: zo doet u dat

In ons vorige blog benoemden we al een aantal tips om te besparen op uw printkosten. Daar gaan we wat dieper op in. Zorg er voor intern gebruik altijd voor dat u print op draft mode; bij interne prints is het vaak namelijk niet heel belangrijk hoe de prints eruitzien. Daarnaast is het lettertype ook heel belangrijk zoals we al noemden in ons vorige blog. In een artikel waarin de Consumentenbond ook tips geeft voor duurzaam printen staat de volgende vergelijking met een van de meest gebruikte lettertypes, Arial:

  • Verdana: 10% meer toner/inktverbruik dan Arial
  • Franklin Gothic Medium: 7% meer toner/inktverbruik dan Arial
  • Tahoma: 5% meer toner/inktverbruik dan Arial
  • Trebuchet MS: 10% minder toner/inktverbruik dan Arial
  • Century Gothic: 21% minder toner/inktverbruik dan Arial
  • Calibri: 23% minder toner/inktverbruik dan Arial
  • Times New Roman: 27% minder toner/inktverbruik dan Arial

U kunt ook nog kiezen voor Ecofont. Dit is het meest duurzame lettertype; dit lettertype heeft namelijk kleine witte stipjes in de letters, die wij zelf met het blote oog niet kunnen zien. Dit zorgt voor heel wat minder inktverbruik!

Bekijk hier onze zwart/wit printers!

Minder toner- of inktverbruik, ook bij het afdrukken van afbeeldingen

Moet er echt geprint worden, en is het printen van afbeeldingen daarbij ook van belang? Dan zijn er nog steeds manieren waarop u toner of inkt kunt besparen. Zijn de afbeeldingen niet bedoeld voor in een fotoboek, dan kunt u vaak goede concessies doen om de afbeelding toch af te kunnen drukken en tegelijkertijd inkt te besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld de saturation aanpassen. Saturation is het contrast van de afbeelding in percentages. Kiest u voor 0%, dan ziet u alleen grijstinten maar kiest u voor 100%, dan kost u dit erg veel toner of inkt. Ga voor een saturation die daar tussenin ligt. Daarnaast kunt u de volgende dingen doen om te besparen op toner of inkt als u afbeeldingen moet printen:

  • Het afdrukvoorbeeld checken: afbeeldingen kunnen een document helemaal in de war schoppen. Als u van tevoren het afdrukvoorbeeld niet controleert, kan het zomaar zo zijn dat er niets meer van klopt en dat u het opnieuw moet printen; dat zou natuurlijk zonde zijn!
  • Maak afbeeldingen kleiner. Afbeeldingen hoeven vaak niet heel groot te zijn om toch goed te zien en bruikbaar te zijn.
Toner-cartridges

Neem waarschuwingen niet te serieus

U kent het wel, u wilt iets printen, maar ineens krijgt u de melding dat er een cartridge bijna leeg is. Dat is erg vervelend, kunt u nu nog wel printen? Dat kan zeker. U kunt zo’n melding zien als een waarschuwing in de auto dat uw tank bijna leeg is. U kunt dan zeker nog een stuk rijden. Geeft uw printer zo’n melding, dan kunt u ook zeker nog wat printen. Het is zelfs slim om gewoon door te blijven printer; u merkt dan namelijk vanzelf wel wanneer de toner of inkt echt op is. Het is uiteraard wel aan te raden, dat u altijd toner of inkt cartridges op voorraad heeft zodat u na het stilvallen van de printer deze direct kunnen vervangen!

Chat openen
Hulp nodig?
(Dit nummer wordt NIET opgenomen - Enkel voor bedrijven B2B)
stel uw zakelijke vraag via whatsapp!
Voor technische ondersteuning graag bellen naar 088-0016432