Zo print u de scherpste foto’s en posters!

Print u regelmatig foto’s, posters of andere afbeeldingen op groot formaat? Dan is het u vast wel eens gebeurt dat het resultaat een stuk minder mooi was dan op uw computer. Gelukkig is daar wat aan te doen. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat u een goede A3 kleurenprinter gebruikt voor het beste resultaat. Daarnaast kunt u nog op een aantal andere dingen letten om uw grote afbeeldingen zo mooi mogelijk af te drukken.

Bekijk hier onze zwart/wit printers!

Alles draait om de juiste resolutie

Wanneer u een goede kleurenprinter in huis hebt, is resolutie het allerbelangrijkste. Wat is dat eigenlijk, resolutie? De resolutie van een foto of afbeelding wordt uitgedrukt in het aantal pixels per inch. Hoe meer pixels per inch, des te beter de resolutie is. De resolutie zegt dus in principe iets over de kwaliteit van de afbeelding. Er is dus ook een bepaalde grootte waarop u een bepaalde afbeelding het best kunt afdrukken. Wanneer u bijvoorbeeld een A3 poster wilt afdrukken, is het dus belangrijk dat deze poster gemaakt is met de meest ideale resolutie om op een A3 formaat af te drukken.

Hoe kunt u de meest ideale resolutie uitrekenen?

Om erachter te komen wat de meest ideale resolutie voor uw afbeelding is, kunt u dit uitrekenen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen:

  • U kunt ervoor kiezen om het aantal pixels per centimeter uit te rekenen. Wanneer u het aantal pixels in de hoogte en breedte van uw afbeelding weet, kunt u deze getallen delen door 30 of door 60 om tot de beste afmetingen te komen. Wanneer de foto een resolutie heeft van 30 pixels per centimeter, is het goed genoeg om af te drukken. Lukt het zelfs om een goed formaat over te houden wanneer u print op 60 pixels per centimeter, dan is de afbeelding van zeer hoge kwaliteit.
  • U kunt er ook voor kiezen om het aantal pixels per inch of dpi uit te rekenen. Dit is vooral handig wanneer u met een programma werkt dat centimeters niet kent. Hierbij is het handig om te weten dat 1 inch even groot is als 2,54 centimeter. Wanneer u dit weet, kunt u de meest ideale resolutie op dezelfde manier uitrekenen als de manier die hierboven beschreven werd.
HP-M605X--390x260 (1)

Handige tips

Daarnaast zijn er nog meer handige tips wanneer u uw afbeeldingen graag zo scherp mogelijk afdrukt:

  • Let op de helderheid van uw beeldscherm. Als u op een te helder beeldscherm uw afbeeldingen bewerkt, kan het resultaat tegenvallen. Een veelgehoorde klacht is dan ook dat de afdruk te donker is, of in ieder geval donkerder is dan verwacht. Dit komt dan niet door de printer of door de inkt, maar doordat de kleuren vertekend waren door een te helder scherm.
  • Zorg voor cartridges die helemaal vol zijn. Wanneer ze bijna op zijn, zullen de kleuren ook vervagen.
  • Zorg voor papier van goede kwaliteit. De kwaliteit van het eindresultaat valt of staat nu eenmaal met het papier. Wanneer u licht papier gebruikt zal het eindresultaat minder mooi zijn dan wanneer u afdrukt op dikker papier.
Chat openen
Hulp nodig?
(Dit nummer wordt NIET opgenomen - Enkel voor bedrijven B2B)
stel uw zakelijke vraag via whatsapp!
Voor technische ondersteuning graag bellen naar 088-0016432